Mørketida begrenser mulighetene for utendørs sysler. Da luftes kreative ideer, for å finne på noe “vettug” innendørs. Senhøstes i fjor (2023) fikk jeg besøk av hyttenaboene Asbjørn og Solfrid. Her ble hagleskyting med laser og simulator demonstrert. Hakesleppet var stort idet “haglesvermen” (grå fylt sirkel) konsekvent gjekk over “duene” (liten hvit fylt sirkel) på lerretet. Skyte systemet hadde fungert godt fra sommertreningen frem til høsten. Nye “innskytinger” og rutinesjekk førte ikke frem, og skytesimulatoren har siden stått uvirksom til stor irritasjon og frustrasjon.
På sida “Blandadrops” ligger en tidligere artikkel om “Huset med med det rare i”, hvor blant anna skytesimulatoren er omtalt. Skytesimulatoren Dryfire 4 ble anskaffet på nyåret 2018 fra Jæger og Hund. Skyte systemet har fungert godt og vært til hjelp for å holde jaktferdighetene vedlike. Allikevel må systemet tidvis kalibreres for å fungere etter forutsetningene. Lerret, videoprojektor og PC har sine faste plasser, mens simulatoren på trefot (sees på bilde foran lerretet) kan lett “miste” sin faste posisjon ved ut - og innlasting av annet utstyr. I tillegg må hagle påmontert laser, innskytes før treningen. Alle systemene styres fra PC. For en "legmann" er dette komplekse systemer å holde styr på. Senere har det kommet nyere og forbedrete versjoner av systemet. Siden jeg ikke lenger kan lene meg på “lokal brukerstøtte”, var det bare å brette opp armene og ta skeia i egen hånd.
Under god veiledning av Per Magnus Pedersen fra Jæger og Hund, gjøres en voksenmanns jobb. Ny simulator posisjon oppmåles, tidligere parametere etterprøves og systemet kalibreres. Det komplette skyte systemet ser nå endelig til å fungere greit. Antall treff og treffbilde viser at skyteteknikken må justeres. Trolig skyldes det noe endret kroppsform.
Bilde på lerretet viser Finnmarksvidda ved Kautokeino som bakteppe for “skytingen”. Lerretet er 3,30 m bredt og 1,85 m høyt.
“Huset med det rare i” ble bygget i 2017. Bygget er fullisolert og oppvarmet, som muliggjør bruk til ulike formål selv på kalde vinterdager.
Her er laseren påmontert i munningen på hagla. Vanligvis bruker jeg nederste løp. Det ser litt “Reodor Felgen-aktig” ut med ledning langs løpet fra laseren viklet flere ganger rundt avtrekkerbøylen og videre til laseravtrekkeren. Den er festet til våpenets originale avtrekker og til et magnetbatteri på en praktisk måte. Fordelen med denne løsningen, er at man slipper å “knekke” hagla for å lade ved hvert avtrekk og det fungerer godt.
Her er Dryfire 4 applikasjon på PC med høgtalere, som binder sammen laser/hagle trådløst og med kabler til videoprojektor og simulator til et komplett skyte system. PC/applikasjon styrer et utall øvelser vist på et stort lerret (3,30 x 1,85). Vinterbildet bak applikasjonen er fra Børselvfjellet.
Til skytesimulatoren nyttes en Acer “short throw” projektor med full HD, som viser krystallklare videobilder på lerretet. Under “skytingen” slås hovedlyset av, mens lyset ved projektoren dempes til passende styrke. Krokene i taket nyttes oppheng av telt for tørking.
Å trene med jaktbekledning og sekk har for meg vært en mangeårig unnlatelsessynd. I år brukte jeg en Fjellreven Keb-jakke på jakta. Det bød på uventa utfordringer med bom på bom uten at jeg skjønte årsaken. Jakka har en stor og fin hette. Når glidelåsen var trukket godt opp, la hetta seg mellom kolbe og kinn. Når glidelåsen var trukket noe ned, dekket hette og jakkeslag deler av skuldergropa. Dette førte til forskjøvet siktepunkt og bom. Etter en del prøving og feiling, fant jeg til slutt løsningen. Foruten glidelås, har jakka tre trykknapper øverst. Ved å trekke glidelåsen på høyde med nederste trykknapp, gjekk hette og jakkeslag klar for innøvd plassering av kolbe og kinn.