14 dager er gått siden Brenna fødte sine valper og hvilepulsen senket seg etter hvert som man observerte at tispemor og valper kom i fint hold. Brenna har rikelig med melk som fortæres med meget glupsk appetitt av de søte små.
I tidligere nyhetssnutt bebudet jeg en nærmere omtale av grunnlaget for kombinasjonen mellom min egen tispe Brenna av Miessevàrri (m Vieksas Vilja – f Kvikneskogens Davil) og Tydalens Skard (m Tydalens Nova – f CH Brophys Absolute Power) til Karin Morstad. Det resulterte i et valpekull (020910) bestående av 1 tispe og 4 hanner. Valpene vil derfor være leveringsklar i begynnelsen av november og vil således være 1 år ved neste års start på høstjakta, som må sies å være en passende alder til å ta steget ut som vordende jeger.
Vieksa-epoken med Rydokkens Fay som stammor har hittil resultert i 3 kull hvorav intet avkom er registrert med HD. Alle kullene er representert med jaktchampion herunder ved Nästi (1), Bastian (2), Kjæs (2) og Tira (3).
Brenna er et resultat av ”søskenbarnparring” mellom Vieksas Vilja (m Vieksas Føyka - DKJCH Pav) og Kvikneskogens Davil (m NUCH Bless - f NJCH Nästi) med Roald Elvenes som oppdretter. Fra de som studerer avlsstatistikker er jeg blitt kjent med at Brennas mor - Vieksas Vilja - rager høyt på norgestoppen hva angår premieringsprosent på fuglehundprøver og helsestatus på sine avkom.
Brenna tilhører et kull på 9 hvor 8 er HD-røntget, alle med FRI A som resultat. Videre har 6 søsken oppnådd 1. UK, 5 søsken 1. AK og 3 søsken med premier i VK på fuglehundprøver, deriblant Brenna med 2. VK med Reserve Cacit.
Siden Brenna er et resultat av en ”søskenbarnparring”, var det påkrevet å finne en kombinasjon, som på den ene siden hadde en lav innavlsgrad og på den annen side hadde noen møtepunkter til Brennas linjer, som har preget irsksetterens jaktegenskaper på en særdeles positiv måte. Videre var jeg på leting etter en hannhund som hadde et meget stødig gemytt på linje med min egen Kvikneskogens Davil – far til Brenna. Etter lengre tids vurdering falt valget på Skard, som ville gi en innavlsgrad på kun 1,7 og noen viktige møtepunkter til Brennas linjer blant annet ved US O`Chico og Chif - Irmüns Gaisa II.
Videre er jeg kjent med at Skard er en frisk søker med meget høg arbeidsmoral, selv på tungt vinterføre. Videre søker han med høg hodeføring, er en effektiv viltfinner og reiser fuglen djervt og presist. Dette er egenskaper som er svært ønskelig i alle disipliner og funksjoner både ved praktisk jakt og i konkurranse på fuglehundprøver.
Det ligger absolutt intet empirisk grunnlag for kombinasjonen som ledet frem til valpekullet. Erfaringsgrunnlag med kun 3 kull gir heller ingen kvalifisert mening om hva som vil gi et positivt resultat. Til slutt rives man mellom tro og tvil hvor man vekter det hensynet opp mot det andre og velger en kombinasjon som man håper inderlig gagner rasen til glede for aktuelle valpekjøpere og en selv.
Målgruppen for valpekjøpere er først og fremst mennesker som har et sunt forhold til å bruke irsksetteren som en brukshund til jakt og friluftsliv. Dernest er det ønskelig at vedkommende stiller hunden på fuglehundprøve for således å få en best mulig objektiv tilbakemelding på hundens bruksegenskaper. Det vil bidra til å gi noen svar på vurderinger for valg av kombinasjon som ledet frem til valpekullet.
Jeg har fått flere henvendelser hvorfor valpekullet ikke står på NISKs valpeliste. Noen av grunnene er at Skard var eldre enn 4 år da han oppnådde 1. AK på fuglehundprøve. Det er fullt mulig å søke avlsrådet om å dispensere fra den regelen. Det skjer stadig og vil sikkert også bli gjort i fremtiden. Siden det er profilerte personer i irsksettermiljøet som har sterke meninger om dette, vil jeg ikke bry avlsrådet med den belastningen.
Interesserte valpekjøper inviteres til å ta kontakt på e-post: per.hallaas@c2i.net eller mobil: 473 15 066 for nærmere informasjon om forhold knyttet til valpekullet.
Vel møtt!
15.9.2010